Pazar
19.7 °
Pazartesi
21.3 °
Salı
24.6 °
Fotoğraf Sanatçısı Mürsel Çetin, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan ve tescili alınan Konya’ya özgü ‘Bütümet’ yemeği fotoğrafıyla özel ödüle layık görüldü.
‘Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’, Anadolu’nun geleneksel lezzetlerini tanıtmayı ve zengin gastronomi mirasına dikkat çekmeyi amaçlıyor ve yarışmaya yalnızca Anadolu coğrafyasına özgü yemeklerin fotoğraflarıyla başvuru yapılabiliyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle, Turizm Eğitimi ve Eğiticileri Derneği, Anatolia Turizm Akademisi ile Meryan Otel işbirliğiyle bu yıl 4’ncüsü düzenlenen ‘Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.
Antalya’nın Alanya İlçesi’ndeki Meryan Otel’de düzenlenen fotoğraf yarışması ödül töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı.
Yarışma koordinatörlerinden Prof. Dr. Nazmi Kozak (Anatolia Turizm Akademisi) ve Meryan Otel Genel Müdürü İmran Torun, Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’yla Anadolu’nun zengin mutfak kültürünün ve gastronomi değerlerinin ön plana çıkarılmasına, korumasına ve tanıtmasına katkıda bulunmayı ve Türkiye’de sayıları giderek artan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Aşçılık, Yiyecek-İçecek yönetimi, Beslenme ve Diyetetik gibi alanlarında eğitim-öğretim gören öğrencilerin derslerindeki uygulamalarını paylaşmalarına olanak oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdiler.
“Hem Eğitime Hem de Anadolu Mutfağının Tanıtımına Katkı Sağlamayı Amaçladık”
Turizm Eğitimi ve Eğiticileri Derneği Başkanı Ünver Kozanlı ise, yarışmanın özellikle Anadolu’ya özgü az bilinen veya bilinmeyen lezzetleri ortaya çıkarmak ve tanıtımını yapmak amacıyla düzenlendiğini belirterek, “Geniş kitlelere tanıtmak amacını taşıyan fotoğraf yarışmamızla ayrıca Gastronomi eğitimi gören öğrencilerin Anadolu’nun zengin yemek kültürüne dikkatlerini çekmeyi hedefliyoruz. Yarışmamız aynı zamanda fotoğraf sanatına da hizmet etmeyi amaçlıyor. Şimdiden yüzlerce fotoğraf arşivlerimizde yerini aldı. Bu sayı her geçen yıl artıyor” diye konuştu.
Başkan Kozanlı, desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü temsilcilerine, katkılarından dolayı Anatolia Turizm Akademisi’ne ve Meryan Otel yetkililerine, Fotoğraf Yarışması jüri üyelerine, fotoğraf göndererek katılım sağlayanlara sanatçılar ile öğrencilere teşekkür etti.
Fotoğraf yarışmasında toplam 8 kişilik ödülün 5’inin kadın yarışmacıların kazanmasının sevindirici olduğunu ifade eden Başkan Kozanlı, yarışmada dereceye giren ve ödül alanları tebrik ederek, başarılarının devamını diledi.
Yarışmaya 178 Fotoğraf Sanatçısı 543 Eseriyle Katıldı
“Genel” ve “Öğrenciler” olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenen yarışmaya 178 fotoğraf sanatçısı toplam 543 fotoğraf ile katıldı. Yarışmanın seçici kurulunda mutfak şefi, fotoğraf sanatçısı, otel müdürü ve gastronomi uzmanlarından oluşan 12 seçici kurul üyesi görev yaptı. Cihan Okan Albayrak (Şef, Oyuncu, Yönetmen), Filiz Hösükoğlu (Yemek Kültürü Araştırmacısı, Yazar), İmran Torun (Genel Müdür, Meryan Otel), Meryem Akoğlan Kozak (Prof. Dr., Anadolu Üniversitesi), Murat Yumuş (Yiyecek-İçecek Müdürü, Meryan Otel), Nihal Üstünkaya (Öğr. Gör., Antalya Bilim Üniversitesi MYO Aşçılık Bölümü Başkanı), Nurgül Boz (Öğr. Gör. Dr., Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi), Oğuz Doğan (Doç. Dr., Antalya Bilim Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı), Osman Nuri Özdoğan (Prof. Dr., Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Vekili), Tulga Albustanlıoğlu (Dr. Öğr., Üyesi Başkent Üniversitesi GSTMF Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yardımcısı), Vedat Zorluer (Fotoğraf Sanatçısı) ve Yılmaz Seçim’den (Prof. Dr., Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı) oluşan seçici kurul üyeleri üç aşamalı bir değerlendirme sonrasında dereceye giren 8 fotoğrafı belirlediler.
Ödüller Sahiplerini Buldu!
4. Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması sonucunda
Genel Kategoride;
‘Bütümet’ adlı fotoğrafıyla Mürsel Çetin ‘Meryan Otel Özel Ödülü’nü kazanırken,
‘Kayseri Kaşık Mantı’ adlı fotoğrafıyla Gülizar Gamze Tombak birinci, ‘İzmir Köfte’ adlı fotoğrafıyla Mehmet Akif Özdal ikinci, ‘Hedik’ adlı fotoğrafıyla Feyzullah Tunç üçüncü oldu.
Öğrenciler Kategorisinde;
‘Çullama Köfte’ adlı fotoğrafıyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi Aleyna Nur Bingül birinci, ‘Perde Pilavı’ adlı fotoğrafıyla Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi Rabia Kübra Irmak ikinci oldu. Eşit puana sahip olmaları dolayısıyla üçüncülük ödülü iki öğrenci arasında paylaşıldı. Üçüncülük Ödüllerini ‘Firik Pilavı Üzerinde Kuzu Tandır’ adlı fotoğrafıyla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencisi Sinem Dişçeken ve ‘Testi Kebabı’ adlı fotoğrafıyla İzmir Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümümü öğrencisi Rabia Ceren Cengiz paylaştı.
Yarışmada dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Konya Yöresine ait ‘Bütümet’ adlı yemek fotoğrafıyla özel ödüle layık görülen Mürsel Çetin plaketini Meryan Otel Genel Müdürü İmran Torun’un elinden aldı.
Daha sonra 4. Anadolu Yemekleri Fotoğraf Yarışması’nda finale kalan eserlerden oluşan sergi gezildi. Turizm Haftası dolayısıyla Anadolu Yemekleri Fotoğraf Sergisi 22 Nisan 2025 tarihine kadar Meryan Otel’de açık kalacak. Sergi yıl içerisinde Türkiye’nin değişik illerinde sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
9317,24%-0,84
37,95% 0,34
43,14% 0,15
4074,57% 0,31
6621,05% 0,78
9317,24%-0,84
37,95% 0,34
43,14% 0,15
4074,57% 0,31
6621,05% 0,78